Spring naar de inhoud
Blog > Verschil MacBook Pro en Air – tot in de details helder uitgelegd

Verschil MacBook Pro en Air – tot in de details helder uitgelegd

verschil macbook pro en air

Wil je een nieuwe MacBook kopen maar twijfel je tussen de MacBook Pro en de MacBook Air? Beide modellen zijn populaire, krachtige en stijlvolle laptops van Apple waardoor het soms moeilijk is om te kiezen. In dit artikel ontdek je de belangrijkste verschillen om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Tot welke doelgroep behoor jij?

De MacBook Air wordt vaak omschreven als ideaal voor studenten, gewone gebruikers en professionals die lichtere taken uitvoeren zoals tekstverwerking, e-mailen en lichte fotobewerking. De MacBook Pro werd dan weer eerder gemaakt voor professionals die werken met zware software voor video-editing, 3D-modellering of softwareontwikkeling. 

Prestaties: kracht vs efficiëntie

De MacBook Pro beschikt over de zwaardere chips (M3) en is daardoor een ware krachtpatser. De M3-chip is uitgerust met aanzienlijk meer transistoren dan zijn voorgangers (de M2 en M1 chips). Deze transistoren, wat minuscule elektronische componenten zijn, vergroten het geheugen en de verwerkingscapaciteit. Dankzij de M3-chip is de MacBook Pro in staat om de zwaarste taken aan te pakken.De MacBook Air beschikt daarentegen over M1 of M2 chips en is eerder geoptimaliseerd om efficiënt lichte taken te verwerken. 

Schermkwaliteit

Beide MacBooks beschikken over Retina-displays en bieden een zeer gedetailleerd scherm met een mooie kleurnauwkeurigheid. Het verschil in schermkwaliteit tussen beide laptops is zeer miniem. Op het gebied van helderheid en kleurbereik kan de MacBook Air iets achterblijven vergeleken met de Pro.

Grootte en gewicht

De MacBook Air staat bekend om zijn dunne, lichte ontwerp, perfect voor degenen die vaak onderweg zijn. De MacBook Pro is iets zwaarder en dikker, maar biedt in ruil daarvoor dus wel extra kracht. 

De MacBook Pro is beschikbaar in 13, 14 en 16 inch qua grootte, terwijl de MacBook Air enkel is beschikbaar in 13 en 15 inch.

Batterijduur

In het verleden had een MacBook Pro een iets kortere batterijduur door het verbruik van zijn krachtigere hardware. Dat is in 2024 niet meer het geval. De nieuwste MacBook Pro beschikt over een langere batterijduur (tot 22 uren) in vergelijking met de MacBook Air (tot 18 uren). 

Warmtebeheersing

De MacBook Pro is ontworpen om beter om te gaan met warmte, wat essentieel is bij langdurig en intensief gebruik. De MacBook Air kan onder zware belasting zijn prestaties eerder terugschroeven om oververhitting te voorkomen.

Prijsverschil MacBook Pro en Air

De MacBook Air is over het algemeen vriendelijker voor je portemonnee, terwijl de MacBook Pro een hogere prijs heeft die past bij zijn geavanceerde functies.

Om een idee te geven: in onze webshop is er al een MacBook Air beschikbaar vanaf € 1219,00. Een MacBook Pro is bij ons te verkrijgen vanaf € 2449,00.

Verschil in kleurkeuze

Beide modellen bieden verschillende kleuropties, waaronder zwart, grijs, zilver voor de MacBook Pro en blauw, goud, grijs of zilver voor de MacBook Air.

Welke Macbook kiezen? 

De keuze tussen een MacBook Pro en MacBook Air hangt sterk af van je persoonlijke behoeften en wat je van een laptop verwacht. Ben je een professional die maximale prestaties nodig heeft of zoek je iets lichts en efficiënt voor alledaags gebruik?

Ben je niet zeker welke MacBook nu het beste bij jou past? Geen nood – je kan altijd terecht in één van onze winkels of je kan ons advies ook telefonisch inwinnen via ons gratis nummer 0800 40 501. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Yowendy van Acker is een enthousiaste technologiekenner met een scherp inzicht in computer- en digitale trends. Het is haar ambitie om complexe technologie begrijpelijk te maken voor elke lezer. Op deze manier zijn de artikelen van Yowendy een bron van praktisch advies en inzichten.

Advies ontvangen? Contacteer een winkel in jouw buurt.

Sinds de oprichting van Computer Checkpoint zo’n 33 jaar geleden, zijn er al heel wat filialen bijgekomen. Momenteel heeft Computer Checkpoint 7 winkels verspreid over Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Zo is er altijd wel een Computer Checkpoint in jouw buurt. Kies je gewenste winkel en bekijk voor welke diensten je daar terecht kan. Maak je keuze uit IT, Telecom, Energie of Robotica

Aartselaar

Boomsesteenweg 48
2630 Aartselaar

03/877 39 00
aartselaar@eccp.be

Eeklo

Stationsstraat 8
9900 Eeklo

09/378 16 44
eeklo@eccp.be

Lokeren

Tweebruggenstraat 2B
9160 Lokeren

09/339 00 93
lokeren@eccp.be

Oostakker

Antwerpsesteenweg 1066A
9041 Oostakker

09/228 28 24
gent@eccp.be

Sint-Denijs-Westrem

Kortrijksesteenweg 1090
9051 Sint-Denijs-Westrem

09/329 32 31
gent2@eccp.be

Sint-Niklaas

Heidebaan 90 b2
9100 Sint-Niklaas

03/766 31 06
sintniklaas@eccp.be

Wetteren

Jozef Buyssestraat 3a
9230 Wetteren

09/369 88 07
wetteren@eccp.be