Spring naar de inhoud
Blog > Samen voor een beter internet: 7 tips om veilig te surfen

Samen voor een beter internet: 7 tips om veilig te surfen

 • door
Van ’s ochtends tot ’s avonds maken we met z’n allen lustig gebruik van het internet. Maar hoe veilig spring jij om met je internetgebruik? Ben je kieskeurig als het op webshops aankomt? Bescherm je je toestellen en je gegevens tegen virussen? Voor Safer Internet Day verzamelden we 7 tips om veilig te surfen op het internet.

Wat is Safer Internet Day?

Ieder jaar roepen honderden organisaties overal ter wereld op om tijdens Safer Internet Day even stil te staan bij de rol van het internet in ons dagelijks leven. En meer bepaald: bij de veiligheid van het internet.

Zo’n 170 landen nemen op dinsdag 9 februari deel aan de 18de editie van Safer Internet Day. Ook België draagt z’n steentje bij met de #Betternet Inspiration Day. Op de campagnewebsite vind je concrete acties waarmee je zelf kan deelnemen aan een heuse Better Internet Challenge.

Het internet, technologie en artificiële intelligentie zijn immers onlosmakelijk verbonden met je dagelijks leven. Je leest dit artikel op een digitaal apparaat, vraagt aan Siri een afspraak in je agenda te zetten en je kinderen en kleinkinderen jongleren met smartphones en tablets met de vingers in de neus.

Een beter en veiliger internet, daar moeten we dus allemaal samen voor zorgen.

Veilig surfen: 7 tips voor elke dag van de week

Om je te helpen jezelf en je kinderen te beschermen op het internet, hebben we 7 tips voor je verzameld om veilig te surfen. Tips die je eigenlijk altijd in je achterhoofd moet houden, niet alleen op Safer Internet Day. Daarom pleiten we bij Computer Checkpoint voor Safer Internet Every Day!

Tip 1: Leer je kinderen hoe technologie werkt

Om op een veilige manier met technologie om te gaan, is het belangrijk dat je wéét hoe al die dingen werken. Zo sta je meteen een stuk steviger in je schoenen in de digitale wereld van vandaag. Het hoeft dan ook geen wonder te zijn dat scholen zoveel aandacht besteden aan STEM-vakken (Science, Technology, Engineering & Mathematics).

Een leuke manier om je kinderen ook thuis volop technologie, software en artificiële intelligentie te laten ontdekken, is door hen zelf te laten expertimenteren met een programmeerbare robot. Robot Robin bijvoorbeeld is een schattig robotje dat je kinderen eenvoudig zelf kunnen programmeren om samen te dansen, zingen, pannenkoeken te bakken en nog veel meer.

Ben je op zoek naar nuttige informatie over online media in je gezin? Op de website veiligonline.be vind je heel wat praktische tips, handige links en gratis webinars.

 

Tip 2: Kies voor een goed antiviruspakket

Virussen, malware, spyware, phishing en andere internetvalstrikken kunnen heel wat ellende veroorzaken. Beter voorkomen dan genezen: installeer een antivirusprogramma op je computer.

Zo ben je cybercriminelen te slim af én blijf je optimaal beschermd op het internet. Heb je nog geen antivirus? Maak je keuze uit verschillende antiviruspakketten op onze webshop of vraag naar de verschillen van de pakketten in één van onze zes winkels.

Heb je hulp nodig om het programma te installeren? Of twijfel je welk pakket het beste is voor jou? Stuur ons een bericht of kom langs in één van onze winkels. Onze experts helpen je graag verder!

Lees ook de tips in onze vorige blog om jezelf te beschermen tegen cybercriminelen: Red jezelf van deze 5 horrormomenten met je smartphone of pc.

Tip 3: Negeer je updates niet

Hoeveel keer per dag klik jij een melding weg op je computer? Een melding voor een nieuwe update, een fout, een waarschuwing … Lees je die zelfs? Je zou het beter wel doen.

Bij zowat elke update van je besturingssysteem, online banking, programma’s en apps zitten ook nieuwe beveiligingsmaatregelen. Door regelmatig te updaten, vermijd je dat cybercriminelen misbruik maken van beveiligingsgaten in oudere versies om je gegevens te stelen. Dus, nogmaals: negeer je updates niet!

Tip 4: Nieuwe laptop? Ontdek ons TopRelax-pakket

Heb je een nieuwe laptop nodig? Check onze verlengde solden (nog tot en met 14/02/2021!), de toestellen op de webshop en in onze winkels. Wil je je laptop bij de aankoop startklaar laten zetten en meteen ook je antivirus en verzekering regelen? Overweeg dan zeker om er ons TopRelax-pakket bij te nemen.

Wat zit er in het TopRelax-pakket?

 • toestel startklaar maken
  • mailbox configureren
  • installatie updates, prgramma’s & randapparatuur
 • data overzetten van vorig toestel (pc of laptop)
 • 1 jaar antivirus (verlengbaar)
 • 1 jaar SmartSecure-verzekering (verlengbaar)
 • jaarlijkse check-up (op vervaldag antivirus)

Tip 5: Ga voor een veilige internetverbinding

Surf snel, flexibel en vooral veilig op het strafste netwerk, thuis én onderweg. Bij internet van Telenet krijg je standaard antivirus en antispam voor je Telenet Webmail.

Maar je kan ook kiezen voor nóg meer veiligheid met een Telenet Security Pack. Zo voeg je extra beveiliging toe aan je internetpakket en je kan zelfs bepalen hoelang je kinderen online mogen vertoeven. Handig!

Tip 6: Bestel alleen op veilige webshops

Online shoppen is makkelijk: je hebt toegang tot je favoriete producten via duizenden online winkels, zonder dat je de deur uit moet. Voordat je je bankkaart bovenhaalt, check je het best even of de webshop waarop je wilt bestellen, wel veilig is.

Hoe herken je een betrouwbare webshop? 3 snelle tips:

 1. Controleer de URL van de webshop. Ziet die er netjes uit, en staat de naam van de webshop er duidelijk in vermeld? Dan zit je waarschijnlijk ook écht op de website van die online winkel. Bv. https://webshop.computercheckpoint.be: netjes én duidelijk!
 2. Controleer of de webshop een beveiligde verbinding heeft. Dat zie je aan het hangslotje voor de URL in de linkbalk en/of aan een URL die begint met ‘https’.
 3. Controleer of je contactgegevens terugvindt op de webshop. Zoek naar een contactpagina, bedrijfsgegevens … Alles waardoor je weet dat er een écht bedrijf achter de webshop zit.

Op de webshop van Computer Checkpoint doen we er alles aan zodat je veilig, zorgeloos en makkelijk honderden IT-toestellen en softwareproducten kan aankopen. Van computersgsm’sprinters tot reinigingsproducten en antiviruspakketten.

Tip 7: Zoek hulp als er iets fout loopt

Stoot je ondanks deze tips toch op een probleem met je computer, laptop of smartphone? Is je toestel trager geworden door malafide software of kan je geen kant meer op door een virus?

Schakel de hulp in van de reddende engels van ons Herstel- en Servicecenter. We helpen je uit de nood. Contacteer ons voor meer info, advies of kom langs in één van onze winkels bij jou in de buurt. Onze specialisten staan voor je klaar in onze winkels in  Sint-Denijs-Westrem,  Oostakker,  Aartselaar,  Eeklo,  Lokeren  en  Wetteren.