Spring naar de inhoud
Blog > Welke functies kunnen robots in de zorg uitoefenen?

Welke functies kunnen robots in de zorg uitoefenen?

Robots in de zorg

In de zorgsector zijn robots geen toekomstmuziek meer maar een actuele realiteit. Hun inzet gaat hand in hand met het streven naar betere zorg en het verlichten van de werkdruk op zorgpersoneel. In dit artikel kijken we naar wat ze allemaal kunnen en waarom ze zo’n gamechanger zijn. 

Hoe worden robots succesvol ingezet in de zorgsector?

Assistentie en nazorg bij ingrepen 

Robots bieden een helpende ‘hand’ bij operaties, waarbij ze chirurgen assisteren met ongeëvenaarde precisie. Dit leidt tot minder invasieve ingrepen en een vlotter herstel voor de patiënt. Na een chirurgische ingreep kunnen robots ook ingezet worden bij verdere monitoring van de patiënt door bijvoorbeeld temperatuur, hartslag en ademhaling vanop een afstand in het oog te houden. 

Logistieke robots 

Deze robots zijn onmisbaar geworden voor het efficiënt rondbrengen van medicatie en medisch materiaal. Hiermee verlichten ze het zorgpersoneel van routinetaken waardoor zij meer tijd kunnen inzetten voor kwalitatieve patiëntenzorg. 

Rolstoelrobots 

Deze geavanceerde rolstoelen kunnen dankzij slimme programmering zelfstandig navigeren door ziekenhuizen of bepaalde afdelingen van zorginstellingen. Zo krijgen patiënten meer bewegingsvrijheid en zijn ze niet afhankelijk van het zorgpersoneel om zich te verplaatsen. 

Sociale robots 

Er zijn ook sociale robots die ingezet kunnen worden als persoonlijke assistenten. Zij kunnen onder andere gezichten herkennen, gesprekken voeren in verschillende talen, gerichte vragen stellen, emoties lezen en mensen begeleiden. Zo kunnen zij zo geprogrammeerd worden dat zij op een bepaald tijdstip vragen of de vereiste medicatie reeds werd ingenomen. Ze zijn een ware steun voor patiënten die behoefte hebben aan opvolging en helpen dankzij hun sociale interactie tegelijkertijd tegen eenzaamheid. 

Schoonmaakrobots 

Er zijn ook verschillende schoonmaakrobots op de markt die met de grootste precisie kunnen schoonmaken. Ze zijn ontworpen om onafhankelijk te opereren, waardoor ze zonder menselijke tussenkomst kunnen werken. De geavanceerde technologie achter deze robots stelt hen in staat om zich verschillende omgevingen te herinneren.  

Wat zijn de voordelen van robots in de zorg?

  • Verlichting van de werkdruk: Door overname van routinetaken kunnen zorgverleners zich focussen op het essentiële werk. 
  • Verbeterde patiëntenzorg: Met robots kunnen behandelingen preciezer uitgevoerd worden en heeft de patiënt meer bewegingsvrijheid, wat het herstel en de tevredenheid van de patiënt ten goede komt. 
  • Verhoogde efficiëntie: Processen verlopen vlotter met de inzet van robots, van medicatieverstrekking tot het schoonmaken van ruimtes. 

Is het aangeraden om robotica expert in te schakelen?

Bij Robot Center Computer Checkpoint begrijpen we de impact van robots in de zorgsector. Met onze expertise in robotica kunnen we niet alleen adviseren maar ook op maat gemaakte oplossingen bieden. Heb je interesse in hoe robotica jouw zorginstelling kan transformeren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een advies op maat. Samen verkennen we de mogelijkheden om jouw zorgverlening te verbeteren en te innoveren. 

Yowendy van Acker is een enthousiaste technologiekenner met een scherp inzicht in computer- en digitale trends. Het is haar ambitie om complexe technologie begrijpelijk te maken voor elke lezer. Op deze manier zijn de artikelen van Yowendy een bron van praktisch advies en inzichten.

Advies ontvangen? Contacteer een winkel in jouw buurt.

Sinds de oprichting van Computer Checkpoint zo’n 33 jaar geleden, zijn er al heel wat filialen bijgekomen. Momenteel heeft Computer Checkpoint 7 winkels verspreid over Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Zo is er altijd wel een Computer Checkpoint in jouw buurt. Kies je gewenste winkel en bekijk voor welke diensten je daar terecht kan. Maak je keuze uit IT, Telecom, Energie of Robotica

Aartselaar

Boomsesteenweg 48
2630 Aartselaar

03/877 39 00
aartselaar@eccp.be

Eeklo

Stationsstraat 8
9900 Eeklo

09/378 16 44
eeklo@eccp.be

Lokeren

Tweebruggenstraat 2B
9160 Lokeren

09/339 00 93
lokeren@eccp.be

Oostakker

Antwerpsesteenweg 1066A
9041 Oostakker

09/228 28 24
gent@eccp.be

Sint-Denijs-Westrem

Kortrijksesteenweg 1090
9051 Sint-Denijs-Westrem

09/329 32 31
gent2@eccp.be

Sint-Niklaas

Heidebaan 90 b2
9100 Sint-Niklaas

03/766 31 06
sintniklaas@eccp.be

Wetteren

Jozef Buyssestraat 3a
9230 Wetteren

09/369 88 07
wetteren@eccp.be