Spring naar de inhoud
Blog > MacBook start niet op? Volg ons stappenplan

MacBook start niet op? Volg ons stappenplan

Macbook start niet op

Een MacBook die niet wil opstarten is een probleem dat vaak voorkomt. Het kan verschillende oorzaken hebben, van een lege accu tot een hardwareprobleem. Geen zorgen, er zijn meerdere stappen die je kunt proberen om het probleem met je MacBook Pro of MacBook Air zelf op te lossen. Lukt het niet? Dan staan onze experts van Computer Checkpoint altijd voor je klaar. 

Stappenplan – volg deze 7 stappen

Stap 1: Controleer of de stroom goed is aangesloten

Controleer of je MacBook goed is aangesloten op een werkend stopcontact en of de oplader functioneert. Probeer een andere oplader en controleer of het stopcontact werkt door een ander apparaat aan te sluiten. 

Stap 2: Houd de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt

Een geforceerde herstart kan soms helpen. Houd de aan/uit-knop ongeveer 10 seconden vast. Laat los en druk vervolgens nogmaals op de aan/uit-knop om te zien of de MacBook opstart. 

Stap 3: Verwijder aangesloten accessoires

Verwijder alle aangesloten accessoires zoals printers, externe harde schijven en USB-hubs. Probeer daarna opnieuw op te starten. Soms veroorzaken accessoires of de kabels problemen bij het opstarten. 

Stap 4: Reset de System Management Controller (SMC)

Vooral bij oudere MacBooks kan het resetten van de SMC helpen. Druk de toetsen Shift, Control, Option (links) en de aan/uit-knop tegelijkertijd in en houd deze 10 seconden ingedrukt. Laat de toetsen los en probeer de MacBook opnieuw op te starten. 

Stap 5: Voer een NVRAM/PRAM-reset uit

Druk de toetsen Command, Option, P en R tegelijkertijd in en houd deze ingedrukt bij het opstarten. Laat de toetsen pas los wanneer je de laptop voor de tweede keer hoort opstarten. Dit kan bepaalde systeeminstellingen resetten en het opstartprobleem verhelpen. 

Stap 6: Veilige modus opstarten

Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl je de MacBook opstart. Laat de Shift-toets los zodra je het Apple-logo ziet. In veilige modus worden bepaalde controles uitgevoerd die het probleem kunnen oplossen. 

Stap 7: Kom langs in ons herstelcenter

Als je MacBook na deze stappen nog steeds niet opstart, is het tijd om langs te gaan bij een professioneel herstelcenter. Bezoek één van onze Computer Checkpoint winkels en laat je MacBook grondig onderzoeken. Onze experts kunnen snel de oorzaak vinden, adviseren en een passende oplossing bieden. 

MacBook start niet op – veelgestelde vragen

Wat als je MacBook enkel een zwart scherm geeft?

Als je MacBook wel aan lijkt te staan, maar je enkel een zwart scherm ziet, zal het probleem hoogstwaarschijnlijk gerelateerd zijn aan het beeldscherm. Controleer of het scherm goed is aangesloten en probeer het aan te sluiten op een extern scherm.  

Wat als je MacBook niet meer opstart na een lege accu?

Een volledig lege accu kan ervoor zorgen dat de MacBook niet direct opstart. Sluit de MacBook aan op de oplader en laat hem minstens 20 minuten opladen voordat je opnieuw probeert op te starten. Gebruik bij voorkeur een originele oplader van Apple. 

Hoe kan ik Computer Checkpoint bereiken?

Bij Computer Checkpoint staan onze technici klaar om je te helpen. Voor vragen of een afspraak kun je ons altijd bellen op ons gratis nummer 0800 40 501 of langskomen in een van onze winkels. 

Yowendy van Acker is een enthousiaste technologiekenner met een scherp inzicht in computer- en digitale trends. Het is haar ambitie om complexe technologie begrijpelijk te maken voor elke lezer. Op deze manier zijn de artikelen van Yowendy een bron van praktisch advies en inzichten.

Advies ontvangen? Contacteer een winkel in jouw buurt.

Sinds de oprichting van Computer Checkpoint zo’n 33 jaar geleden, zijn er al heel wat filialen bijgekomen. Momenteel heeft Computer Checkpoint 7 winkels verspreid over Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Zo is er altijd wel een Computer Checkpoint in jouw buurt. Kies je gewenste winkel en bekijk voor welke diensten je daar terecht kan. Maak je keuze uit IT, Telecom, Energie of Robotica

Aartselaar

Boomsesteenweg 48
2630 Aartselaar

03/877 39 00
aartselaar@eccp.be

Eeklo

Stationsstraat 8
9900 Eeklo

09/378 16 44
eeklo@eccp.be

Lokeren

Tweebruggenstraat 2B
9160 Lokeren

09/339 00 93
lokeren@eccp.be

Oostakker

Antwerpsesteenweg 1066A
9041 Oostakker

09/228 28 24
gent@eccp.be

Sint-Denijs-Westrem

Kortrijksesteenweg 1090
9051 Sint-Denijs-Westrem

09/329 32 31
gent2@eccp.be

Sint-Niklaas

Heidebaan 90 b2
9100 Sint-Niklaas

03/766 31 06
sintniklaas@eccp.be

Wetteren

Jozef Buyssestraat 3a
9230 Wetteren

09/369 88 07
wetteren@eccp.be