Spring naar de inhoud
Blog > Je elektronica een grondige poetsbeurt geven? Zo doe je dat!

Je elektronica een grondige poetsbeurt geven? Zo doe je dat!

Handen wassen? Check. Mondmasker? Check. Elektronische toestellen proper? Eum? Je smartphone, tablet of laptop zijn vaak een broeihaard van bacteriën. Dat is ook niet ongewoon: we nemen die toestellen overal mee naartoe en raken ze constant aan. Zeker nu is het ook belangrijk dat je je smartphone en andere elektronica grondig schoonmaakt. Maar hoe doe je dat zonder je toestellen te beschadigen? We geven je enkele nuttige tips!

Waarom moet je je elektronica schoonmaken?

Het handige aan draagbare apparaten zoals je smartphone, tablet en laptop is … dat ze draagbaar zijn. Ze gaan overal met je mee naartoe: naar het werk, bij de oma, naar het kleinste kamertje. Constant neem je ze vast op alle mogelijke manieren en je legt ze ook op verschillende plekken neer.

Dat je toestellen na een tijdje helemaal vol zitten met bacteriën, is dus maar normaal. Maar als je netjes meerdere keren per dag je handen wast en ontsmet, dan wil je ook niet dat ze vies of besmet raken door je elektronische toestellen aan te raken. Laat staan dat je die bacteriën dicht bij je oor of je mond wilt houden, zoals bij je smartphone.

Wist je trouwens dat het coronavirus 28 dagen besmettelijk kan blijven op een smartphonescherm? Ook al wordt het virus vooral doorgegeven van mens op mens door te hoesten, niezen en praten, heeft een Australisch onderzoek uitgewezen dat het 28 dagen kan overleven op gladde oppervlakken zoals plastic en het glas van je smartphonescherm.

Akkoord, in een laboratorium onder perfecte omstandigheden, maar ‘better safe than sorry’ als je ’t ons vraagt.

Grote kuis van je elektronica: zo begin je eraan

Om je elektronische toestellen zoals je smartphone, laptop en tablet schoon te maken, stop je ze natuurlijk niet in een sopje met zeep. Je wilt ze immers nog gebruiken achteraf, niet? Hoe poets je je elektronica zonder iets te beschadigen? Deze tips helpen je alvast op weg.

1. Stof verwijderen

Stofjes en kruimels kruipen overal: tussen de toetsen van je toetsenbord, in de aansluiting van je oplader of hoofdtelefoon, onder je smartphonehoesje. Je kan dat stof en vuil verwijderen door even heel hard te blazen, maar met een luchtspray gaat dat net iets makkelijker. Die spuitbussen hebben bovendien vaak een dun verlengbuisje, waarmee je stof en vuil ook uit moeilijk bereikbare plaatsen blaast.
Zorg in ieder geval dat je toestel stofvrij is voordat je verdergaat met poetsen. Zonder opgehoopt stof zal je smartphone, laptop of tablet niet alleen langer meegaan, je vermijdt ook dat je krassen maakt.

2. Poetsen met het juiste reinigingsproduct

Om je elektronische apparaten schoon te maken, ga je beter niet aan de slag met allesreiniger of een ander schoonmaakproduct dat je in de kast hebt staan. Wist je dat het ultraviolet licht van de UV-C sterilisator jouw smartphone in slechts 5 minuten voor 99.99% bacterie- en virusvrij maakt?
Wil je je toestel vetvrij maken en laten blinken als nieuw? Dan kies je het best een speciale reinigingsspray die veilig is voor je schermen, computerbehuizing en plastic.

Juiste reinigingsproduct, verkeerde doekje? Krasalarm! Spray het product eerst op een zacht doekje zoals een microvezeldoek – niet rechtstreeks op je toestel! -, en maak zo je laptop, smartphone of tablet schoon.

Nog makkelijker is het om aan de slag te gaan met speciale reinigingsdoekjes voor je elektronische toestellen. Zet zo’n hersluitbare bus met vochtige doekjes bijvoorbeeld aan je bureau. Zo kan je vettige vingers, vuil en stof meteen wegwrijven en blijven je schermen altijd netjes en helder.

3. Poets je smartphonehoesje

Je smartphonehoesje beschermt je toestel tegen krassen en vuil. Het krijgt het dus zelf hard te verduren. Om je smartphonehoesje schoon te maken, mag je wel afwasmiddel gebruiken. Zorg dat je zowel de binnen- als de buitenkant proper schrobt, en vergeet de randjes en gaatjes niet. Droog je hoesje nadien af met een zachte doek en laat het nog even drogen voordat je er je smartphone weer instopt.

Is je smartphonehoesje helemaal verkleurd of krijg je de vlekken er echt niet meer af? Dan is het misschien eens tijd voor een nieuw exemplaar. Je ontdekt een heleboel smartphonehoesjes op onze webshop, en nog meer accessoires voor je al je toestellen.

4. En de binnenkant van je toestel?

Nu je de buitenkant van je smartphone, tablet of laptop helemaal proper hebt gekregen, kan je je grote kuis ook verderzetten aan de binnenkant van je toestellen. Haal nu niet meteen een schroevendraaier boven; we hebben het over je programma’s en bestanden!

Alles wat je bewaart op je smartphone, tablet of laptop neemt schijfruimte in. Vakantiefoto’s, programma’s die je niet meer gebruikt, apps die even leuk waren (maar nu niet meer), je thesis van 10 jaar geleden … Wat bewaar jij allemaal op je toestellen?

Om schijfruimte vrij te maken, en je toestel sneller te laten werken, haal je die extra bestanden er beter af. Je hoeft daarom niet resoluut op de Delete-knop te drukken. Zet de bestanden die je niet vaak gebruikt maar wel wilt bewaren op een externe harde schijf of een USB-stick. Zo kan je er altijd naar teruggrijpen wanneer je maar wilt.

En die apps en programma’s die je meteen dichtklikt zodra ze openen of die je het afgelopen jaar niet meer gebruikt hebt? Die heb je niet echt nodig. Verwijderen is de boodschap. Less is more!

Merk je dat je computer, smartphone of tablet nog altijd heel traag zijn, ook al heb je alle overbodige bestanden verwijderd? Misschien is er iets anders aan de hand. Kom gerust eens langs in een van onze Computer Checkpoint-winkels. De specialisten van ons Herstel- en Servicecenter zoeken uit wat het probleem is en herstellen elke schade aan je smartphone, tablet of pc.

Yowendy van Acker is een enthousiaste technologiekenner met een scherp inzicht in computer- en digitale trends. Het is haar ambitie om complexe technologie begrijpelijk te maken voor elke lezer. Op deze manier zijn de artikelen van Yowendy een bron van praktisch advies en inzichten.

Advies ontvangen? Contacteer een winkel in jouw buurt.

Sinds de oprichting van Computer Checkpoint zo’n 33 jaar geleden, zijn er al heel wat filialen bijgekomen. Momenteel heeft Computer Checkpoint 7 winkels verspreid over Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Zo is er altijd wel een Computer Checkpoint in jouw buurt. Kies je gewenste winkel en bekijk voor welke diensten je daar terecht kan. Maak je keuze uit IT, Telecom, Energie of Robotica

Aartselaar

Boomsesteenweg 48
2630 Aartselaar

03/877 39 00
aartselaar@eccp.be

Eeklo

Stationsstraat 8
9900 Eeklo

09/378 16 44
eeklo@eccp.be

Lokeren

Tweebruggenstraat 2B
9160 Lokeren

09/339 00 93
lokeren@eccp.be

Oostakker

Antwerpsesteenweg 1066A
9041 Oostakker

09/228 28 24
gent@eccp.be

Sint-Denijs-Westrem

Kortrijksesteenweg 1090
9051 Sint-Denijs-Westrem

09/329 32 31
gent2@eccp.be

Sint-Niklaas

Heidebaan 90 b2
9100 Sint-Niklaas

03/766 31 06
sintniklaas@eccp.be

Wetteren

Jozef Buyssestraat 3a
9230 Wetteren

09/369 88 07
wetteren@eccp.be